BÖLÜM 5

1. Bundan sonra, karıları, oğulları, kızları, köleleri, hizmetçileri ve sığırlarıyla birlikte dönmeleri için oy­maklarına uygun aile başlan seçildi.
2. Darius, davul ve flütlerin müziği eş­liğinde, güven içinde Yeruşalim'e ka­dar onlara eşlik etsin diye bin kişilik bir süvari gönderdi.
3. Bütün halk se­vinç içinde eğleniyordu.
4. Sürgünden dönen oymak, boy, aile başlarının adları şöyleydi:
5. Kâ­hinler, Harun oğlu Pinehas'ın oğullan Seraya oğlu Sadok oğlu Yeşu, Yahuda oymağının Pares soyunun Davut ailesinden Şealtiel oğlu Zerubbabil oğlu Yoakim.
6. Bu Darius'un krallığı­nın ikinci yılının ilk ayı olan Nisan ayında, onun önünde bilgece sözler söyleyen Zerrubabil'di.
7. Bunlar, Babil Kralı Nebukadnessar'ın Babil'e tutsak olarak sürgün et­tikten sonra geçici olarak kaldıkları yerden çıkıp
8. Yeruşalim ve Yahudanın geri kalan yerlerine, kendi köyle­rine dönen Yahuda halkıdır. Bu halk Zerubbabil'le Yeşu, Nehemya, Sera­ya, Resaya, Bigvay, Mordekay, Bilşan, Mispar, Reelaya, Rehum ve Baana önderliğinde Yeruşalim'e döndüler.
9. Önderleriyle sürgünden dönenle­rin sayıları şöyleydi: Paroşoğulları: 2172  Şefatyaoğulları: 472
10. Arahoğulları: 756
11. Yeşu ve Yoav soyundan Pahat-Moavoğulları: 2812
12. Elamoğulları: 1254  Zattuoğulları: 945  Korbeoğulları: 705  Banioğulları: 648
13. Bevayoğulları: 623  Azgatoğulları: 1322
14. Adonikamoğulları: 667  Bigvayoğulları: 2066  Adinoğulları: 454
15. Hizkiya soyundan Ateroğulları: 92  Kilan ve Azetasoğulları: 67  Azaruoğulları: 432
16. Anniasoğulları: 101  Aromoğulları, Besayoğulları: 323  Yoraoğulları: 112
17. Bayterusoğulları: 3005  Beytlehemliler: 123
18. Netofalılar:55  Anatotlular: 158  Azmavetliler: 42
19. Kiryat-Yearimliler: 25  Kefiralılar ve Beerotlular: 743
20. Kadiyasanlılar ve Ammidiyanlılar: 422  Ramalılar ve Gevalılar: 621
21. Mikmaslılar: 122  Beytelliler: 52  Magbişliler: 156
22. Öbür Elam ve Ono kentlerinden olanlar: 725  Erihalılar: 345
23. Senaalılar: 3330.
24. Kâhinler: Yeşu ve Anasiv soyundan Yedayaoğulları: 972  İmmeroğulları: 1052
25. Paşhuroğulları: 1247 Harimoğulları: 1017.
26. Levililer: Yeşu, Kadmiel, Bannas ve Sudiasoğulları: 74.
27. Tapınak ezgicileri: Asafoğulları: 128.
28. Kapı nöbetçileri: Şallumoğulları, Ateroğulları, Talmonoğulları, Akkuvoğulları, Hatitaoğulları, Şovayoğulları: 139.
29. Tapınak görevlileri: Sihaoğulları, Hasufaoğulları, Tabbaotoğulları, Kerosoğulları, Siahaoğulları, Padonoğulları, Levanaoğulları, Hagavaoğulları,
30. Akkuvoğulları, Utayoğulları, Ketavoğulları, Hagavoğulları, Şalmayoğulları, Hananoğulları, Katuaoğulları, Gaharoğulları,
31. Reayaoğulları, Resinoğulları, Nekodaoğulları, Kasevaoğulları, Gazzamoğulları, Uzzaoğulları, Paseahoğulları, Hasrahoğulları, Besayoğulları, Asnaoğulları, Meunimoğulları, Nefusimoğulları, Bakbukoğulları, Hakufaoğulları, Asuroğulları, Parakimoğulları, Baslutoğulları,
32. Mehidaoğulları, Kutaoğulları, Kareaoğulları, Barkosoğulları, Siseraoğulları, Temahoğulları, Nesiahoğulları, Hatifaoğulları.
33. Süleyman'ın kullarının soyu: Hassoferetoğulları, Perudaoğulları, Yalaoğulları, Lozonoğulları, Giddeloğulları, Şefatyaoğulları,
34. Hattiloğulları, Pokeret-Hassevayimoğulları, Şarotioğulları, Masiahoğulları, Gasoğulları, Addusoğulları, Subasoğulları, Aferaoğulları, Barodisoğulları, Şafatoğulları, Amioğulları.
35. Tüm tapınak görevlilerinin ve Sü­leyman'ın kullarının soyundan olan­lar: 372.
36. Keruv, Addan ve İmmer önder­liğinde Tel-Melah ve Tel-Harşa'dan gelen,
37. ancak hangi aileden oldukla­rını ve soylarının İsrail'den geldiğini kanıtlayamayanlar şunlardır: Toviyaoğulları, Delayaoğulları, Nekodaoğulları: 652.
38. Kâhin kabul edilen, ama her­hangi bir kaydı bulunamayanlar: Hovayaoğulları, Hakkosoğulları, kendi adıyla anılan Barzillay'ın kızlarından Agiya'yla evli Yaddusoğulları.
39. An­cak yazılı bir kayıt bulunmayınca kâ­hinlik görevi ellerinden alındı.
40. Vali Nehemya onlara, Urim ve Tummim kullanan bir kâhin çıkıncaya dek en kutsal yiyeceklerden yememelerini bu­yurdu.
41. Hizmetçilerin dışında, on iki ve daha büyük yaştaki İsrailliler'in top­lam sayısı 42360'tı.
42. Ayrıca kadınlı erkekli 7337 hizmetçi, 245 ezgici,
43. 435 deve, 7036 at, 245 katır, 5525 eşek vardı.
44. Bazı aile başları Yeruşalim'deki Tanrı'nın Tapınağı'na varınca, tapı­nağın bulunduğu yerde yeniden ku­rulması için ant içtiler.
45. Her biri gücü oranında hazineye 1000 altın mina, 5000 gümüş mina, 100 kâhin giysisi bağışladılar.
46. Kâhinler, Levililer ve halktan bazıları Yeruşalim'e ve çevresine yer­leşti. Tapınak ezgicileriyle kapı nö­betçileri ve öbür İsrail halkı da kendi kentlerine yerleşti.
47. İsrailliler kendi kentlerine yer­leştikten sonra yedinci ayda, tek vü­cut halinde, tapınağın doğuya bakan ilk kapısının önündeki meydanda top­landılar.
48. Sonra Yosadak oğlu Yeşu'yla kâhin kardeşleri ve Şealtiel oğ­lu Zerubbabil'le kardeşleri yerlerini alıp İsrail'in Tanrısı'nın sunağını Tanrı adamı Musa'nın yasası uyarınca
49. üze­rinde yakmalık sunular sunmak üzere hazırladılar.
50. Ülkedeki öteki uluslar­dan bir kısmı onlara düşman ve on­lardan daha güçlü olmalarına rağmen, sunağın kurulmasında onlara katıldı­lar. Sabah akşam, uygun zamanlarda Rab'be kurbanlarla yakmalık sunular sundular.
51. Kural uyarınca Çardak Bayramı'nı kutladılar.
52. Her gün su­nulması gereken günlük kurbanların yanısıra, belirli bayramlarda, Şabat günlerinde, Yeni Ay törenlerinde su­nulacak yakmalık sunularını sundular.
53. Tanrı'nın Tapınağı henüz inşa edil­memiş olmasına rağmen, yedinci ayın yeni ay gününden itibaren kendisine herhangi bir adak adamış olanlar, Tanrı'ya kurbanlar sunmaya başladı­lar.
54. Pers Kralı Koreş'in yazısında yer alan buyruğa uygun olarak duvar­cılara, marangozlara para, yiyecek, içe­cek verdiler.
55. Sedir tomruklarını Lüb­nan'dan denize indirerek Yafa'ya ge­tirmeleri için Saydalılar'la Surlular'a da arabalar sağladılar.
56. Şealtiel oğlu Zerubbabil, Yosa­dak oğlu Yeşu, Levililer, kâhinler ve sürgünden gelen herkes birlikte bir başlangıç yapıp
57. Yeruşalim'deki Tan­rı'nın Tapınağı'na gelişlerinin ikinci yılının ikinci ayında, yeni ay gününde tapınağın temelini attılar.
58. Yirmi ve daha yukarı yaştaki Levililer'i Rab'bin işinde çalışmak üzere görevlendirdi­ler. Levililer'den Yeşu, oğulları ve kardeşleri, Kadmiel, Yeşu Emadabunoğulları, İliadun oğlu Yodaoğulları, onların oğulları ve kardeşleri Tanrı'nın Tapınağı'nın yapımında çalışanları de­netleme işini hep birlikte yüklendiler. Böylece yapıcılar tapınağı inşa et­tiler.
59. Kâhinler giysileri içinde, Le­vililer müzik aletleri ve borularla, Asafoğulları da zillerle İsrail Kralı Davut'un buyrukları uyarınca
60. Rabbe hamdedip O'nu yüceltmek için sı­raya girdiler.
61. O'nun sevgisi ve yü celiği sonsuza dek bütün İsrail'in üze­rinde olduğu için ezgiler okuyup Rabbe şükranlarını sundular.
62. Bütün halk Tanrı'nın Tapınağı'nın temeli atıldığı için borular çalıp yüksek sesle bağır­dı, Rab'bi övdü.
63. Tapınağın önceki halini bilen birçok yaşlı kâhin, Levili ve boy başları tapınağın temelinin atıldığını görünce hıçkıra hıçkıra ağ­ladılar.
64. Ağlama sesleri borularla ne­şeli çığlıkları bastırmıştı.
65. Kalabalık o kadar yüksek sesle boru çalıyordu ki, gürültü çok uzak­lardan bile duyuluyordu.
66. Yahuda'yla Benyamin oymaklarının düşmanları gürültüyü duyunca, bu boru seslerinin ne anlama geldiğini öğrenmek istedi­ler.
67. Sürgünden dönüp İsrail'in Tanrısı'nın Tapınağı'nı inşa edenlerin se­si olduğunu öğrendiler.
68. Böylece Zerubbabil, Yeşu ve boy başlarına yaklaşıp,
69. "Biz de sizinle inşa ede­lim. Çünkü, biz de Rab'be, tıpkı sizin gibi Tanrınız'a tapıyoruz. Bizi buraya getiren Asur Kralı Esarhaddon'un dö­neminden bu yana O'na kuban ke­siyoruz" dediler.
70. Ne var ki, Zerub­babil, Yeşu ve İsrail'deki boy başları onlara, "Sizin Tanrımız Rab'bin Tapı­nağı'nın inşasında bizimle yapacak bir şeyiniz yok" dediler,
71. "Çünkü, Pers Kralı Koreş'in buyruğu uyarınca İsrail'in Rab'bi için onu biz tek başımıza yapacağız."
72. Ancak çevre halkı Yahudiler'e sıkı bir baskı uy­guladı, desteklerini kesti ve onların inşaata devam etmelerini engelledi.
73. Entrikalar çevirerek, ayaklanmalar çıkararak, kargaşa yaratarak Kral Ko­reş'in dönemi süresince inşaatın ta­mamlanmasını engellediler. Dariusun krallığına kadar iki yıl inşaat dur­duruldu.